Self-care ötlet tábla
2019. március 26. írta: thehappinessblog

Self-care ötlet tábla

Hogyan foglalkozz többet és jobban magaddal

                                Self-care ötletek, avagy hogyan foglalkozz többet magaddal:

1 - Olvass: Válassz olyan könyveket, posztokat, cikkeket, amelyek segítenek többet megtudni magadról. Mindegy, hogy ez könyv, ebook reader vagy egy blog, a lényeg, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy jobban megismerd magad és további ötleteket adjon arra, amire nyitott vagy.  

2 - Légy offline: Minimalizáld az értesítéseidet, hogy ne mások uralják az időd. Legyenek értesítés mentes óráid (főleg reggelente és este lennének ezek fontosak). Nézd át, hogy biztosan minden értesítésre szükséged van, amit a telefonodtól nap, mint nap kapsz? Ha nem, kegyetlenül írtsd ki őket!

3 - Hangolódj a napodra: A reggelekben még annyi lehetőség van, hiszen aznap bármi megtörténhet, ezt tudatosítsd magadban és élvezd ki! Próbáld meg nem rohanva és kapkodva indítani a napod, hanem felkelni egy tíz perccel korábban, hogy átnézd a naptáradat, a feladataidat, vizualizáld (pörgesd át a lelki szemeid előtt), hogy mit fogsz csinálni, hogy szeretnéd, hogy alakuljon a napod. Ha uralod a reggeled, jobban tudod majd uralni a napodat is!

4 - Listák és szokások: A teendő listák, a reggeli/délutáni/napi/heti szokások mind-mind megkönnyítik az életed, mert időt és mentális energiát spórolnak azzal, hogy nem kell döntéseket hoznod. Három aranyszabályuk van: 1) Legyen olyan, amire NEKED szükséged van (és ne azt próbáld magadra erőltetni, amit JLO csinál). 2) Könnyen ismételhető listavezetési módszert és szokásokat találj  ki – csak így tudod csökkenteni annak az esélyét, hogy azt ne hagyd ki vagy, hogy legközelebb ne csináld máshogy – az ismétlés pedig elengedhetetlen egy szokás rögzüléséhez. 3) Segítsenek abban, hogy olyanná válj, amilyen lenni szeretnél!

5 - Múzeum, színház egy jó film otthon, vagy még jobb! Alkoss valamit Te magad: Mindegy, hogy hova mész vagy milyen filmet nézel, csak kapcsold ki a telefonod, tedd el a tableted, hajtsd le a laptopod és merülj el benne. Mindegy, hogy a konyhában, egy vásznon, vagy papíron alkotsz, csak mozgassa meg a képzeleted, a kreativitásod és bele kelljen tenned magad.

6 - Én idő: Lehet, hogy van rá egy egész estéd de az is lehet, hogy csak egy órád. Lehet, hogy ez nem is este, hanem reggel van. Ahogy az időbeosztásod engedi adj magadnak időt, amikor csak olyan dolgokat csinálsz, amihez kedved van, ami rólad szól! Amikor kimondhatod, hogy most nincs más dolgod, csak saját magaddal foglalkozni. Próbálj meg elszakadni a mindennapos rohanásból, az állandó jelenlétből, hogy kicsit legyen időd rendbe tenni magad kívül és belül is.

Teljesen mindegy, hogy miben találod meg az énidős foglalkozásodat, a „végy egy forró fürdőt” nem csak azért szokták ajánlani, mert a melegvíz kellemesen ellazít és átmossa a gondolataidat is, hanem mert oda talán nem viszed magaddal a telefonodat, nem beszélgetsz másokkal, nem nézel közben tv-t. Ott tényleg egyedül, csendben vagy a gondolataiddal. Így talán már érted, hogy azzal, hogy ha az Instagramot görgeted a fürdőkádban valójában nem tettél magadért semmit azon túl, hogy lefürödtél ugyanúgy, mint bármikor máskor. Nem a tevékenység a lényeg, hanem az AMIÉRT és AHOGY azt csinálod.

7 - Menj a természetbe: Nem véletlen, hogy a Svédek, a Dánok, és a Norvégok szokásaival újabban annyit foglalkozunk. Mi, akiknek egy csomó napsütötte óránk van képesek vagyunk napokig nyafogni, ha rossz az idő, hogy ettől lehangoltak és levertek vagyunk. Erre hivatkozva végre van okunk, hogy miért nem mozdulunk ki. Ellenben az északiakkal, akik tudják, hogy az időjárás csak egy körülmény, így az nem határozza meg, hogy ők aznap bicikliznek vagy túráznak-e, mert tudják, hogy mindennek a kulcsa a megfelelő öltözet. Továbbá nem véletlenül töltenek sok időt a természetben.

A kirándulás az egyik legjobb módja annak, hogy a jelenben legyél. Ha nehézséget okoz neked a mindfullness gyakorlása, amit megértek, mert egy nagyon trendi ám borzalmasan nehéz szokás, akkor azt próbáld meg először a természetben kivitelezni, egy kirándulás vagy kiadós séta alkalmával. Ha elkalandoznának a gondolataid (és hirtelen a lelkiszemeid előtt megint az irodában ülsz az asztalodnál) akkor kezd el mondogatni magadban, vagy a társadnak, akivel úton vagy, hogy mit látsz magad körül, mit hallasz, milyen szagokat érzel és meglátod így máris könnyebb lesz lerakni a munkát.

 

*THEHAPPINESSBLOG - A Boldogság választható*

                                                                              

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2614716735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html