Self-care magyarul, avagy miért jó és hogyan tervezd meg a személyre szóló "én-rutinodat"?
2019. április 26. írta: thehappinessblog

Self-care magyarul, avagy miért jó és hogyan tervezd meg a személyre szóló "én-rutinodat"?

self-care = én-rutin

A világ összes fürdősója és felnőtt színezője sem éri el azt a hatást, ami egy személyre szabott, rendszeresen gyakorolt én-rutinnal elérhető.

 

A mai posztban:

 

1.) Mit jelent a self-care?,

 

2.) Hogyan fektesd le az alapokat? - Két szuper egyszerű ötlettel!

kepatmeretezes_hu_selfcaremagyarul_1.jpg

1. Mit jelent a self-care?

 

Próbáltam megtalálni a self-care legjobb magyar megfelelőjét, azonban a "törődés önmagunkkal" nem tetszett. Az "ön-gondoskodás" pedig hiába hangzik jobban, a magyar nyelvben ezt másra használjuk.

Aztán megtaláltam a legszimpatikusabb verziót: Én-rutin

Én, mert ez Rólad szól. Csak Rólad! Végre! Az érdeklődésedről, a vágyaidról, a felöltődésedről.

Rutin, mert ennek mindennapossá kell válnia az életedben. Nem szabadna, hogy kérdés legyen, hogy jut-e erre ma időd? Ahogy naponta töltöd a telefonod, úgy magaddal is minden egyes nap foglalkoznod kell azért, hogy működni tudj.

Tekints az én-rutinra energiaforrásként ugyanúgy, ahogy a telefonod esetében a töltőre.

A self-care avagy az én-rutin azt jelenti, hogy meghallgatod magad. Törődsz magaddal. Időt és teret adsz az energiaraktáraid visszatöltésére, mentálisan és fizikálisan is. Önmagad vagy. Magadra fókuszálsz. Jelenti azt az időt, amikor csak magadnak akarsz megfelelni. Ha kell pihensz. Ha kell mozogsz. Ha szeretnél beszélgetsz. Ha az esik jól csendben maradsz.

Az én-rutin TE éppen aktuális igényeid szerint épül fel.

Ahogy például az edzés is akkor lesz igazán eredményes, hogy ha rendszeresen csinálod, úgy az én-rutin is. És, ahogy az edzés, úgy az én-rutin is: amennyi időt elvesz, annyit vissza is ad!

Ahogy a délutáni társas programjaidat is be kell tervezned és írnod a naptáradba úgy az én-rutint is.

Ahogy az éhség jeleit sem ignorálod, ugyanúgy a tested és a lelked feltöltődést kérő jelzéseit sem szabad figyelmen kívül hagynod. 

 

2. Hogyan fektesd le az alapokat?

 

- Vedd elő a naptáradat.

- Írj be harminc percet minden napra "self-care" címszóval. Egyelőre nem kell pontosabban meghatároznod.

Ha javasolhatom ez a harminc perc reggelente legyen, mert akkor még frissebb vagy, nem rágott meg a nap, nem fogod azt mondani, hogy "rá ér ez holnap is". Az elején a rutin kialakítására törekszünk, ez pedig törékeny dolog. Nem az a lényeg, hogy valahogy túlélj addig, amíg vérrel-verítékkel meg nem csinálod, amit kitűztél. Ez egy életmód, nem egy diéta! Ne egy kipipálandó feladatként tekints rá. Legyen ez a mindennapi mini-szabid, szóljon a vára várt feltöltődésről.

 

Ebben a félórában, adj

 

10 percet a lelkednek,

 

10 percet a testednek,

 

10 percet pedig az elmédnek.

 

Vagyis csinálj olyan SZÁMODRA élvezetes dolgokat, amikből töltődik a lelked, a tested vagy az elméd.

Inspirálódni bárhonnan lehet, de óvva intelek attól, hogy magadra erőltess olyan szokásokat, amelyeket nem érzel magadénak csak azért, mert valahol azt olvastad, hogy ez "self-care".

Itt végre Te írod a definíciót, nem megtanulnod kell egyet.

Légy nyitott a javaslatokra, de csak azokat tartsd meg, amelyeket szívesen, örömmel csinálsz. Amiket vársz. Amik több energiát adnak, mint amit elvesznek. Amikben megtalálod magad. Ami fejleszt. Amit szívesen csinálnál egy szombat esti program helyett is. Ami miatt szívesen sietnél haza a munkából vagy, ami ami miatt akár szabadságra is mennél.

A TheHappinessBlog javaslatai

 

10 perc lélek:

- próbálj ki egy légzés vezérlő (breathe in - breath out) applikációt, figyelj a légzésedre

- hallgass meditációs hangokat (eső, tűz, szél, erdő) tíz percig - a legjobb ha ezt egy olyan szemmaszkkal párosítod, amelynek a használatához be kell csuknod a szemed.

 

10 perc test:

- nyújts tíz percig

- masszírozd meg a vállad, a talpad, vagy a kezeid

 

10 perc elme:

- olvass az érdeklődésednek megfelelő témában mindennap tíz percig vagy olyan témákban, amikről egyáltalán semmi ismereted sincs,

- duolingozz

 

Hoztam egy másik ötletet is a harminc perces én-rutin időt felosztására. 

 

Ez a mini-feladat segít kideríteni, hogy melyek azok a területek az életedben, ahol további extra fókuszra lenne szükséged. 

Értékeld, a lentebb felsorolt öt tételt 1-10-ig.

Mennyire vagy velük elégedett az életedben?

Ne gondold túl a tételeket, ahogy meglátod, tudni fogod az értéket. Az első érzésed, gondolatod szerinti számot írd fel a területek mellé!

Segítségként:

1 - rettenetes

10 - hollywoodi álom

  1. Kalandok: Mennyire vagy nyitott arra, hogy új dolgokat próbálj ki, új helyeket nézz meg, új ételeket kóstolj meg? Mennyire vagy felfedező a szabadidődben? Nem muszáj ezeknek egzotikus helyeknek és dolgoknak lenniük. Lehet ez egy új recept elkészítése otthon, egy új edzésmód kipróbálása vagy jelenthet ez letérőt a szokásos erdei utadról. ÉRTÉKELÉSED:__

  2. Környezet: Milyen az otthonod? Mennyire pihentető otthon lenned? Jó érzés haza érned?  ÉRTÉKELÉSED:__

  3. Egészség és fittség: Mennyit törődsz a fizikális egészségeddel? Milyen az állóképességed? Mennyire vagy elégedett azzal, amit a tükörben látsz? ÉRTÉKELÉSED:__

  4. Önfejlesztés: Mennyire fontos Számodra az önfejlesztés? Mennyire van lehetőséged új dolgokat elsajátítani, akár a munkahelyeden vagy a szabadidőben? ÉRTÉKELÉSED:__

  5. Kreativitás: Mennyi időt szánsz a kreatív éned felfedezésére? Mennyi időt szánsz a kreativitásod gyakorlására? Mennyire keresed a lehetőségeket a kibontakozásra? Legyen az írás, éneklés, rajzolás, főzés, kertészkedés vagy mozgás. ÉRTÉKELÉSED:__

 

Karikázd be azokat a területeket, amelyekre 8-nál alacsonyabb értéket adtál.

 

Ezek lesznek azok a területek, amelyekre extra fókuszt kéne szánnod. 

Kezdetnek megvannak a témaköreid, amelyek között az én-rutin gyakorlására szánt félórádat eloszthatod. Ha esetleg háromnál (háromszor tíz perc) több témád van, akkor akkor akár váltogathatod is őket. 

Keresgélj inspirációkat arra vonatkozóan, hogy hogyan fejleszthetnéd ezeket a területeket:

 

- olvass blogposztokat,

- keresgélj a Pinteresten vagy az Instagramon,

- de akár egy könyvesboltban is kezdheted az ihletgyűjtést, hiszen ezeket a témaköröket ott is mind-mind megtalálod. Menj be a kedvenc könyvesboltodba és a fejlesztendő témaköröknél hagyd, hogy megszólítson egy-egy könyv. Lapozz bele. Gyűjts ötletet.

Sajnos valószínűleg nem lesz varázsütésre kevésbé stresszes a munkád, vagy huszonhat órás a napod. Pusztán annak érzéstől, hogy "erre nagyon szükségem lenne" még nem lesz az én-rutin automatikusan a napjaid része. 

 

Az elhatározás mellett szükséged lesz egy tervre,

hogy ezt a törődést, töltekezést mindennapi szokássá alakítsd!

 

Van már bejegyzésem szerethető én-rutin lista tervezésről, ezt ITT találod.

 

Én-rutin időgazdálkodásról, amit ITT találsz meg.

 

 Illetve korábban írtam már self-care inspirációs posztot is, ezt pedig ITT találod.

 

*THEHAPPINESSBLOG - A Boldogság választható*

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1014785468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html