Ha már most megszegted az újévi fogadalmadat...
2018. január 07. írta: thehappinessblog

Ha már most megszegted az újévi fogadalmadat...

...akkor EZT a cikket Neked írtuk!

Ha hihetünk az újévi fogadalmakkal foglalkozó statisztikáknak, akkor az elhatározások 13%-a mostanra hivatalosan is elhasalt. Részvétünk! Február második hetére a 80%-uk fog, 2018 év végére pedig csupán a fogadalomtevők 8%-a mondhatja el majd magáról, hogy megcsinálta. Betartotta az újévi fogadalmait és ezzel maradandó változást volt képes létrehozni az életében.

Miért kellenek nekünk egyáltalán ezek a nyomasztó fogadalmak?

Van valami varázslatos a hétfőkben, az elsejékben, pláne azokban az elsejékben, amik hétfőre esnek. Új nap, új lehetőség! Hát nem ezért szeretünk felbontani egy új arckrémet is? Mert benne van a nagybetűs LEHETŐSÉG! A lehetőség arra, hogy az új krémet majd tényleg minden reggel és este használni fogjuk és, hogy általa majd valamit MEGVÁLTOZIK.
idenvegreleszokom_a_dohanyzasrol_thehappinessbloghun_1.jpg

A fogadalmakra egyszerűen szükségünk van ahhoz, hogy azok mutassák nekünk az utat. 365 nap pont elég arra, hogy beleunjunk az íróasztalfiókunk káoszába vagy abba, hogy szorít a nadrág, hogy ha benyomunk egy burgert a péntek esti iszogatás után - egyébként is túl sok „péntek esti” iszogatást tartunk a hét többi napján. A jelen énünknek azonban túlfárasztó lenne rendet tenni a fiókban, vagy sütni egy tojásfehérje omlettet vacsorára. Így kerül egy újabb tétel a listánkra, amit a jövőben énünk MAJD egyszer be fog tartani.

Tehát a fogadalmak arra jók, hogy energia befektetés nélkül „változtassunk” az életünkön. Azzal, hogy kigondoljunk, hogy mit fogunk csinálni, MAJD HA eljön az újév, az olyan mintha már voltaképpen csinálnák. Sajnos azonban a mentálisan vízionalizált változás nem egyelő a tényleges változtatással.

 Akkor? Mi a megoldás?

Először is ne várj változást attól, hogy ha mindent ugyanúgy csinálsz, ahogy eddig. Annak a 8%-nak, aki egy új életet teremt magának az év végére az a titka, hogy képes továbblépni, nem pedig csak ül és várja, hogy valami majd magától megváltozzon csak azért, mert megfogadta azt.

Ha azt fogadtad meg, hogy idén majd többet alszol, akkor menj korábban aludni. Ne arra várj, hogy a nap majd 24 helyett 26 órássá változik és így nyersz majd plusz 2 órát. Ha azt fogadtad meg, hogy végre egy olyan állásban fogsz dolgozni, amit szeretsz, akkor találd meg, hogy mit szeretsz csinálni, majd kezdj el nézelődni a munkaerőpiacon. Ne pedig csak a cigi szünetben károgj a többieknek arról, hogy itt mennyire lejárt a kolbászkerítés szavatossága.

A tökéletes idő valójában sose fog eljönni a változtatásra, - a tökéletes időzítés kivárásával csak a halogatók próbálják lenyugtatni a háborgó lelkiismeretüket - változni mindig ugyannyira kemény lesz. Tudod, a legjobb időpont elültetni egy fát 20 évvel ezelőtt lett volna, a második legjobb időpont pedig ma van. Használd ki, hogy még mindenkinél tart a bejgli és a morzsa party kóma. Senki nem fogja a fejedhez vágni, hogy az év első hetében még káposztát ettél tejföllel és kenyérrel, nem pedig csirkét salátával. Változtatni bármikor lehet! Bármikor! 8-án, szerdán vagy éppen májusban. Nem kell várnod. Nem baj, hogy ha ugyanabba a pocsolyába léptél. Vegyél gumicsizmát és próbáld újra, de ez alkalommal egy másik úton indulj el, ne a pocsolyáson!

Válaszold meg a következő kérdést: Mit bánnál meg, hogy ha idén nem csinálnál meg?

Csak te tudod, hogy az életedben most hol tartasz, mi lenne a következő szint. Tudatosítsd magadban, hogy mi az, ami nélkül ez az év egyszerűen nem telhet el!

  • 10 kg leadása? Mert 2019-ben esküvőd lesz?
  • Egy végre-valahára befejezett novellás kötet? Mert képtelen vagy tovább magadban tartani a tehetséged?
  • Plusz 3 havi fizetésnek megfelelő megtakarítás a bankszámládon? Mert csak akkor tudnál nyugodtan új állás után nézni, hogy ha lenne rá biztonsági fedezeted?

Ha egy király, új elhatározást keresel, akkor ez a kérdés segíteni fog elvezetni „A fogadalomhoz”.

Hogyan nyerj időt a fogadalmad gyakorlására?

Tudom, hogy nincs időd semmire, ahogy a szomszédodnak és nekem sincs. Jut eszembe, hallottál már az angol FOMO szlengről? A jelentése „Fear Of Missing Out” azaz a félelem attól, hogy kimaradsz valamiből. Szerintem nem fogsz lemaradni semmi felejthetetlenről, hogy ha nem nézed át a Facebookot + az Instát minden este (századszorra is), hanem, ha helyette előbb mész aludni, lenyomsz egy session Duolingo-t vagy olvasol egy fejeztet az e havi könyvedből.

Hogy ha valaki a közelemben valami miatt feszült vagy rosszul érzi magát, segítségképpen megszoktam kérdezni, hogy mit gondolsz fog ez számítani egy hét múlva is? Ez a kérdés sokszor segít levenni a nagyítót azokról a problémákról, amiket pusztán csak azok aktualitása miatt látunk nagynak. Kérdezd meg magadtól: Amit most csinálok, az a javamat fogja szolgálni egy hét, hónap vagy egy év múlva is? - Ez segít majd dönteni! (Néha pedig - hogy ha annak itt az ideje! - egyszerűen csak rúgd le a csizmát, tedd fel a lábad és élvezd a semmit tevést!)

Nem maradsz ki semmiből, hogy ha nem mész el olyan buliba, ahova nincs is kedved, csak hát a részvétel amolyan társadalmi elvárás. Tudom, hogy a jó storyk soha nem salátaevéssel kezdődtek és ritkán kerekedik ki valami eszméletlenül vicces abból, hogy „és akkor úgy döntöttem, hogy otthon maradok”, azonban az ilyen átkonvertált időkből születhetnek a best sellerek, a Bocuse d’Or helyezések vagy az olyan versenyelőnyt jelentő tudástőkék az önéletrajzokban, amelyeket olvasva felteszed magadnak a kérdést: „Ez meg, hogy a fenébe csinálta???”

ebressz_felha_mar_vegrehires_vagyok_thehappinessbloghun.jpg

Mi az az egy dolog, amire TÉNYLEG szükséged lesz a változáshoz? Kitartás. Ez a tulajdonságok sója. Mindenhez szükséged lesz hozzá!

Oké és, hogyan legyek kitartó?

Az biztosan nem segít, hogy ha túlvállalod magad! Ha bénítóan hat rád, hogy a további 300+ napban gondolkozz, akkor csinálj évszakos fogadalmakat. A januáriak szóljanak márciusig. Áprilisra jöhet egy másik új. A 3 hónap pont elég lesz arra, hogy megszokd és gyakorold, amit kitűztél és, hogy már csak minimális erőfeszítés kelljen ahhoz, hogy tovább vidd az „új életed”. Kezdj el januárban egészségesen enni és majd március-áprilistól kezdj el a konditerembe is járni – addigra úgyis kikopnak a nagy fogadalomtevők és több lesz a szabad gép :). Bőven elég lesz egyszerre egy dologra koncentrálnod!

Lásd az előrehaladást. Vannak erre tök jó appok (Pl., Habithub) vagy csinálhatsz magadnak offline szokáskövetőket is, például ha kipiálgatod a naptáradat minden olyan nap után, amikor megcsináltad azt, amit szerettél volna. A lényeg, hogy legyen egy „visszapillantó tükröd”, amibe ha belenézel, látod, hogy mit hagytál már magad mögött. Ha 30x le tudtál mondani a reggeli muffinról, akkor 31x-re is sikerülni fog!

Tervezd be a részcélokat a naptárodba! Például, hogy ha fogyni szeretnél legyen ott, hogy január 31-re 69kg, február 28-ra, 66 kg (és így tovább) szeretnél lenni. (Írd be, hogy hány követőt/posztolt bejegyzést/kipróbált receptet/megírt fejezetet/átfestett szobát szeretnél.) Ne csak nagy szavak és ígéretek kóvályogjanak a fejedben. Az olimpikonok se végezni akarnak valahol a versenyen, hanem pontosan tudják, hogy mi a cél!

Használd a social media-t motiválóan! Jelölj be pl. olyan fitness Instagrammereket, akik hitelesek neked. Ne azért nyisd meg az Instagrammot, mert épp hideg van, esik az eső és semmi kedved az edzőteremhez. Hanem azért, mert épp hideg van, esik az eső és semmi kedved az edzőteremhez, de motivációt szeretnél szerezni. Olvass el pár sikerstoryt, nézz meg egy rövid edzős videót vagy nézz rá a kedvenc lementett képeidre. Aztán idd meg az edzéselőtti pörgetőd, húzz edzőcipőt és zárd az ajtót! A kanapén ülve senkinek nincs kedve edzeni - mondta egyszer nekem egy nagyon bölcs edző. :) 

Jelölj be olyan oldalakat, akik vállalkozásfejlesztéssel foglalkoznak, vagy akik már elérték, amire te vágysz, hogy megcsináld még az idén! Ha épp nincs kedved a szenvedélyedhez ne várj arra, hogy az megérkezzen, csinálj magadnak!

Ha Te is olyan vagy, aki csak átfutja az aláhúzott főcímeket egy cikkben, akkor itt a gyors pontokba szedett lényeg neked:

  • Az év eleje egy kiváló, de nem egy soha vissza nem térő lehetőség a változásra. Változtatni bármikor lehet!
  • Legyenek saját céljaid + prioritási sorrended, avagy válaszold meg azt az egyszerű kérdést, hogy mi az, ami nélkül az idei éved nem telhet el? Ez lesz a TE number one célod! 
  • Csinálj rá időt azzal, hogy ledobod a szükségtelen súlyokat a hőlégballonodról. (Pl. felesleges social médiázás) Kérdezd meg magadtól: Amit most csinálok az a javamat fogja szolgálni egy hét, hónap vagy egy év múlva is? 
  • Olyan terveket csinálj, amiket be is tudsz tartani. (Pl. évszakos fogadalmak) Ezt a tervet részletekre bontva írd fel a naptáradba is!
  • Lásd a motivációdat, avagy légy büszke a jól kivitelezett első, második, harmadik és harmincadik napodra is!
  • A motiváció fogyóeszköz. Ha épp kifogytál belőle szerezz valakitől!

 

Boldog 2018-at!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr313555313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html