37 éve íródott, 26 évvel az Instagram megjelenése előtt, ennél aktuálisabb mégsem lehetne
2021. augusztus 04. írta: thehappinessblog

37 éve íródott, 26 évvel az Instagram megjelenése előtt, ennél aktuálisabb mégsem lehetne

"A bürokrácia egyébként mindössze egyik az önimádó személyiségtípust mind nagyobb jelentőséghez juttató társadalmi hatásoknak. A kultúra tehcnikai újratermelése a másik ilyen hatás: a mozgó-, fény- és hangképek elburjánzása a "látványosságok társadalmában".

Képek és visszahangok forgatagában élünk, ezek megragadják és lassítva visszajátszák élményeinket. A felvevő- és rögzítőberendezések azonban nemcsak rögzítik az élményt, hanem olykor a minőségét is megváltoztatják, a modern élet mintha valami hatalmas visszahangkamra vagy tükörterem lenne.

A modern életet oly annyira átitaják az elektronikus  képek, hogy óhatatlanul úgy reagálunk mások cselekedeitre, mintha tetteiket - s a magunkéit is - folyamatosan felvennék és élőadásban közvetítenék egy láthatatlan közönségnek, esetleg elraktároznák, hogy valaikor majd valaki alaposan megvizsgálja. (...)

Már nincs szükségünk, hogy figyelmeztessenek: mosolyogni! A mosoly arcunkra fagyott, és tudjuk, milyen szögből festünk legelőnyösebben. A rögzített képek elburjánzása aláássa valóságérzékünket. "A valóság mindinkább olyannak tűnik számunkra, amilyennek a kamera láttatja." Nem bízunk észleleteinkben, amíg a fényképezőgép nem igazolja őket. A fénykép a létezésünk bizonyítékává válik."

 

Részlet:

Christopher Lasch - Az önimádat társadalma című,

1984-ben íródott könyvéből.

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2516649308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html