És te hogy szeretnéd érezni magad?
2019. június 12. írta: thehappinessblog

És te hogy szeretnéd érezni magad?

avagy a szerethető teendő listák írásának módszere

Gyanítom, hogy sokakat boldoggá tenne az a szuper képesség, hogy ha képesek lennének 28 órányi teendőt 24 órában megoldani.  

Sajnos azonban hiába pörögsz egész nap, ha a végén pár kimaradt dolog miatt mégsem vagy elégedett. Ilyenkor fogalmazódik meg az a reményvesztett gondolat, hogy "semmi értelme ennek az egésznek"

A magunkkal szemben felállított irreális elvárások okozta stressz, szorongás, és érzelmi kimerülés nem eltüntethető pár felnőtt színezővel és illatos fürdőbombával. Ez tény. 

Az érzelmi kimerülés akkor következik be, amikor hosszútávon túl sokat akarunk adni másoknak.

Általában a saját dolgaink azok, amik könnyebben háttérbe szorulnak, hiszen a főnökünknek vagy a gyerekeinknek nem olyan könnyű azt mondani, hogy "majd holnap" - nem úgy mint magunknak. De ennek aztán meg is fizetjük az árát. Hogy ne kelljen hosszú évekig törlesztenünk az én-idő elmaradásának hitelét, nézzük meg, hogy hogyan teheted működővé az én-rutinod, így a mai bejegyzés az alábbi gondolatokra fog kitérni:

1. Hogyan írj szerethető teendő listát?

2. További ötletek az én-rutin kialakításához - hogyan szeretném érezni magam módra 

 

igyirjszerethetoteendolistat.jpeg

Először is arra szeretnélek bátorítani, hogy továbbra is olvasd el a figyelmedet felkeltő reggeli rutin ötleteket, stresszmentes hatékonyságnövelésre, eredményes időmenedzsment technikára vonatkozó tippeket, amit feldob a Google vagy a Pinterest. És tekints úgy ezekre, mint egy szakácskönyv receptjeire.

Kinézel egy receptet (egy új tippet), kipróbálod és ha nem te szád ízének megfelelő (nem érzed úgy, hogy a mindennapi életedbe fenntarthatóan beilleszthető), akkor többet nem készíted el azt az ételt (nem erőlteted magadra azt az ötletet).

Szerintem te sem szoktál olyan ételeket enni, amelyeknek például valamelyik hozzávalóját vagy az állagát nem kedveled, abban reménykedve, hogy az erőltetés hatására hátha mégis megszereted. Minek is kéne, hiszen annyi fogás közül lehet választani, nem?

Ugyanígy nem kell magadra erőltetni olyan produktivitási tippeket, amik nem illeszkednek az életviteledbe, hiszen annyi minden más van, amit kipróbálhatsz. Lehet, hogy a Kolléganődnek bevált, hogy egy hétre előre megfőzi az ebédjét, így spórol meg magának heti három órát, de ha Te képtelen vagy két nap után ugyanazt az ételt még egyszer megenni, akkor neked ez a módszer csak elveszi majd a kedved az ebédtől. 

Ez a mai poszt is egy recept szeretne lenni abból a "nagy szakácskönyvből", amelyből ötleteket meríthetsz.

1. Hogyan írj szerethető teendő listát?

David Allen óta tudjuk, hogy kell, hogy legyen egy olyan listád, amire minden feladatod felkerül, mert nem hagyatkozhatunk pusztán a memóriánkra, amikor a feladataink észben tartásáról van szó, de ez a lista csak arra szolgál, hogy legyen egy gyűjtőhelye a teendőidnek. Önmagában még nem mutat fontossági sorrendet.

Ezzel a "mester listával" a kezedben tedd fel magadnak a kérdést, hogy hogyan szeretnéd érezni magad a nap végén? És priorizáld e szerint a teendőidet.

Ezt pontosan hogyan kell elképzelni?

Például én tudom magamról, hogy sokszor hiába vagyok szorgos a munkahelyemen, ha nem foglalkoztam a saját szerelem projektemmel (ahogy én a blogomra és az ehhez tartozó egyéb platformokra gondolni szoktam) akkor sokszor üresnek érzem magam. És én nem szeretem magam üresnek érezni. Olyankor szoktak elönteni a hiábavalóság kérdései, mi értelme az egésznek? Miért nem mondok fel? Így fogok élni egész életemben?

Már kitapasztaltam, hogy délutánra sokszor teljesen kimerülök, mind érzelmileg, és mentálisan is, így tudom, hogy minden olyan dolgot, amihez igazán használnom kell a fejem, reggel kell még megcsinálnom a nyolc órás munkám előtt. Ezért kelek az átlagnál korábban.

Legközelebb, amikor megtervezed a napod, próbálj meg az ÉRZÉSRE koncentrálni, ahogy majd érezni szeretnéd magad a nap végén, ne pedig a FELADATOKRA amelyeket meg KELL csinálnod.

Lehet, hogy te azt fogod mondani, hogy:

- fittnek szeretném érezni magam,

- jó háziasszonynak szeretném érezni magam,

- jó szülőnek szeretném érezni magam,

- megbízható barátnőnek szeretném érezni magam

E szerint látni fogod, hogy mi az ami köré aznap szervezned kell a teendőidet. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ez egy soha meg nem változtatható mantra és innentől már csak e szerint szabad élned, hiszen ha nem így élsz az azt jelenti majd, hogy nem leszel például jó szülő. 

De ha aznap van a lányod iskolai ünnepsége, akkor lehet az a cél, hogy jó szülő legyél:

- időben oda érj,

- ne harapós hangulattal lépj be a terembe,

- legyen energiád utána megenni egy fagyit és beszélgetni az átélt élményekről.

Az, hogy ha a kitűzött érzés ("jó szülőnek szeretném érezni magam") szerint szeretnéd szervezni a napodat akkor érdemes a programtól (iskolai ünnepség) visszafelé haladva megnézed, hogy ahhoz, hogy időben oda érj az ünnepségre, mikor kell elindulnod? Így aztán megpróbálod a szerint szervezni a napod:

- Például nem tenni olyan feladatot közvetlenül az indulás elé, ami magában rejti annak lehetőségét, hogy várnod kelljen valakire vagy egy rajtad kívülálló körülmény miatt megcsússz az indulással és rohannod kelljen.

- Ha a napod egy több résztvevős meetinggel fejeződik be, kérdezd meg, hogy kezdhetitek-e azt egy húsz perccel korábban vagy ha erre nincs lehetőség, akkor jelezd előre, hogy neked pontban fél ötkor el kell indulnod. Ezzel talán már azt is sikerült elérned, hogy ne paprikás hangulatban indulj el az iskola felé.

- Ha ezt mégsem sikerült elkerülnöd, akkor próbáld meg az autóban vagy a tömegközlekedésen kicsit kifújni magad és tudatosítani magadban, hogy neked most a következő órában az lesz az egyetlen fontos feladatod, hogy a gyermekedre koncentrálj. Minden mást próbálj meg letenni az iskola ajtajában arra az egy órára.

- Lehet, hogy neked teljesen más stresszűző technika válik be (felhívsz valakit és kiadod magadból a dühödet, üvölteted a zenét az autóban vagy a fülesedben), akkor alkalmazd azt, amiről már tudod, hogy beválik!

Minden csak egy ötlet. 

Az ünnepség után pedig bármennyire is kellene szaladni haza fürdeni, leckét írni és vacsorát főzni, egy tíz perces fagyizás még senkinek sem tette tönkre az életét.

Mivel a szerepeink napról napra változnak, ezért érdemes a hét elején átnézni, hogy milyen programok várhatóak a hetedben, hogy a szerint meg tudd határozni, hogy egy adott napon hogyan szeretnéd érezni magad. 

HÉT --> NAP --> NAPI TEENDŐ SORREND

2. További ötletek az én-rutin kialakításához - hogyan szeretném érezni magam módra 

Nézzünk további válasz ötleteket arra a kérdésre vonatkozóan, hogy hogyan szeretnéd a nap végén érezni magad? 

 

Például:

- Szeretném magam nyugodtabbnak érezni.

- Szeretném magam kompetensebbnek érezni abban, amit csinálok.

- Szeretném magam összeszedettebbnek érezni 

 

Ha szeretnéd magad nyugodtabbnak érezni, azt érdemes lehet azt a reggeli rutinod kialakításával kezdened, hiszen az az, ami beindítja a napod és bizony a legnagyobb hatást gyakorolhatja rád. Nem mindegy, hogy egy rohanó, zaklatott lelkiállapotból kell magad visszahozni vagy már pozitív gondolatokkal és érzésekkel indulsz el otthonról. 

Nekem az vált be, hogy másfél-két órával korábban kelek (most már több, mint egy éve), így az olyan saját dolgokra is jut energiám, amire délután a lecsökkent akaraterő szintem miatt már nincs kapacitásom. És én nagyon szeretem a reggeleket! Emellett mindent a lehető legjobban leegyszerűsítettem: nem minimalista a ruhatáram, de igen csak határozott kézzel szortíroztam azt ki egy pár hónapja, hogy csak olyan ruhadarabok maradjanak benn, amik méretben megfelelőek, kombinálhatóak és jól érzem magam bennük. Havi szinten minden reggel általában ugyanazt reggelizem, és meg van a sorrend, hogy hogyan követik egymást a teendőim.

Így amikor felkelek, tudom, hogy mit és milyen sorrendben fogok csinálni, de erről általában azért van egy listám is, mert lehetnek rajta olyan tételek, amik nem részei a napi rutinomnak és nem akarom azokat sem elfelejteni (listával a kezemben robotpilóta üzemmódban vagyok, ez mentális energiát és időt is spórol nekem egyszerre, hiszen nem kell azon gondolkodnom, hogy mit akartam csinálni).

Ha úgy érzed, hogy a reggeli rutinod már rendben van, akkor folytathatod a nyugalmad biztosítását az otthonoddal. Hiszen ez az a hely, ahonnan reggel elindulsz és a legnyugodtabb lelket is próbára teheti, ha a káoszból kell kitörnie. Illetve este is itt szeretnéd töltőre tenni magad. Nem kell egy hét szabadságot kivenned arra, hogy minden megreformálj, ha átgondolod magadtól is tudni fogod, hogy mik a trigger pontjai a lakásodnak, vagyis mik azok a helyek, amik azonnal kiborítanak, hogy ha nincsenek rendben. Lehet, hogy te a fürdőszobára vagy háklis, megint más a mosogatóra, van akit pedig az zavar, hogy ha ruhák lógnak a szárítón. Kezd azzal, hogy ezeket próbálod fenntarthatóan rendben tartani. Általában ha káoszos az otthonod, te sem tudod benne nyugodtnak érezni magad. 

Amit a tudomány mond erről:

- próbáld meg rendezetten tartani a hálószobád, hogy az elalvás előtt ott már semmi ne vonja el vagy tüzelje fel a figyelmed,

- próbálj meg mindent a helyére tenni (ez azzal kezdődik, hogy mindennek legyen helye), hogy ne terheljen a szanaszét hagyott dolgok látványa,

- illetve, jó ha van egy saját kis szobád, sarkod, asztalod, (amire az otthonod tere lehetőséget ad) ami a Te kis nyugalmi helyed lehet. Itt legyenek olyan dolgok, amiket szeretsz, amelyek látványa, használata örömmel tölt el. Ami egy olyan hely lehet ahova egy stresszes napon haza vágyódhatsz, hogy nyugalommal töltsön el vagy egy hely, ami inspirálóan hat a kreativitásodra ha dolgozni szeretnél valami saját projekten (legyen az egy e-book vagy a konyhád új tervrajza).  

Ha nincs lehetőséged arra, hogy egy ilyet otthon kialakíts, akkor lehet az egy kávézó kis eldugott sarka, vagy egy külső helyszín, ahova elvonulhatsz a könyveddel, naplóddal, vagy csak a gondolataiddal. A lényeg, hogy amikor elönt a napi káosz és frusztráltság legyen egy konkrét hely ahova először gondolatban elvágyódhatsz, majd ahova aztán fizikálisan is elvonulhatsz.

 

Ha szeretnéd magad kompetensebbnek érezni abban amit csinálsz, akkor jobb ha tudod, hogy spontán módon soha nem lesz "felesleges szabadidőd" arra, hogy képezd magad. Ugyanúgy előre tervezned kell ezzel, hogy aznap például ne kelljen főznöd, takarítanod,  vagy meglátogatnod a nagymamád. Ezek azok a dolgok, amik szintén fontosak, de azokra is időigényesek. Hiába gondolod még azt reggel, hogy ha délután végeztél a munkában és beugrottál a nagymamádhoz egy kávéra, akkor majd ha haza értél gyorsan felporszívózol és olvasol egy kicsit. Ha este hét, fél nyolc magasságában érsz el oda, hogy az egész napi teendők elvégzése után végre jut időd olvasni, akkor ne csodálkozz, hogy ha már nem fog az agyad. Ez nem azért van, mert lusta vagy, hanem, mert mentálisan elfáradtál!

Ha te inkább reggeli típus vagy, akkor menj be korábban a munkahelyedre, ha ott vár egy számítógép és egy asztal és olvasgass ott szakmai cikkeket, könyveket, vagy csináld ott az online kurzust amit elkezdtél. Így biztos nem vonja el majd a figyelmed a mosogatógép.

Ha pedig inkább délutáni típus vagy akkor maradj benn egy kicsit tovább (mikor már elhalkult a munkazaj), így biztos nem vesztesz a fókuszból, az akaraterődből az utazással és olvass, tanulj ott, vagy ahelyett, hogy egyenesen haza mész, ülj be egy könyvtárba vagy kávézóba fülhallgatóval a füledben és és csináld meg onnan az online kurzust, amire beiratkoztál.

 

Ha szeretnéd magad összeszedettebbnek érezni azt jó ha tudod, hogy az belülről kezdődik. Kezd el ott, ahol neked a legegyszerűbb, például, hogy a héten egészséges ebéd opciókat választasz, oda figyelsz a vitamin és a víz beviteledre is. Ezeket nem nehéz elkezdeni, pláne, hogy kiváló egészséges ételfutárok vannak, ha erre nem akarsz otthon saját energiát elégetni, illetve remek emlékeztető applikációk (például a itt találod a vitamin bevételre emlékeztető andorid applikációkat vagy a vízfogyasztásodat nyomon követő hydro coach).

Kezd a számodra lehető legegyszerűbb lépésekkel, amik aztán elvezetnek oda, hogy egyre tudatosabb legyél majd más teendőkben is, így indítva el egy pozitív változási spirált. Ezt követően lehet, hogy könnyebben szánod rá magad délutáni edzésre, amitől jobban fogsz aludni, így könnyebben indul be majd a másnap reggeled, előbb indulsz el otthonról így tudsz két villamosmegállónyit sétálni vagy kicsit korábban érsz be a munkahelyedre, mint ahogy szoktál és már az előtt át tudod nézni a leveleidet, hogy a többiek egyáltalán beértek volna és elárasztanának a saját kérdéseikkel.

Ne feledd, a fenti ötletek mind-mind csak receptek egy szakácskönyvből, és a szakács te vagy! Neked kell eldöntened, hogy mit próbálsz ki és milyen ötleteket tartasz meg a repertoárban. Minden csak egy javaslat!

Ha professzionálisan szeretnél neki állni az én-rutinod betervezésébe a mindennapi életviteledbe, akkor kövesd az alábbi lépéseket:

 

1. Legyen egy "mester listád", amin az összes teendődet, gondolatodat, határidődet mindent vezetsz, amit nem szabad elfelejtened.

2. Szánj rá időt és gondold át, hogy a következő héten melyik nap milyen programjaid lesznek.

3. Az adott napra vonatkozóan válaszd ki a legfontosabbat (ez nyilván attól függ függeni, hogy éppen határidős felső vezetői beszámolót kell-e tartanod vagy épp napijegyed van a Szigetre) és határozd meg, hogy azzal kapcsolatban hogyan szeretnéd érezni magad a nap végén?

4. Minden teendődet e köré a feladat, érzés köré csoportosíts, onnan haladj visszafelé a napod megtervezésében.

 Ha ez mind meg van, akkor már csak az a kérdés, hogy azokat hogyan tudsz bizonyos feladatokat rendszeressé tenni a mindennapi életedben - hiszen ez lesz a titka annak, hogy azok életvitelszerűen beépüljenek.

Ezzel jövök a következő bejegyzésben!

Te holnap hogyan szeretnéd érezni magad?

 

A korábban írt self-care posztokat ITT találod.

 

*THEHAPPINESSBLOG - A Boldogság választható*

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5214835154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html