Hogyan találd meg a célodat?
2017. február 16. írta: thehappinessblog

Hogyan találd meg a célodat?

Az előző bejegyzés elolvasása után, feltehetően két kérdésed lehetett:

  • Honnan fogom tudni, hogy mi legyen önmegvalósításom fő célja, amin dolgoznom kéne?
  • Hogyan tudok következetesen dolgozni annak megvalósításán?

Ez a bejegyzés azoknak szól, akik még nem tudják, hogy

mi az a fő cél, amin dolgozniuk kéne.

 

A második kérdésre, vagyis arra, hogy mi segíthet abban, hogy következetesen tudjunk dolgozni a célunkon, majd a jövő hét keddi (2017.02.21) cikkben fogok kitérni.

Kell valami kohéziós erő az ébredés – munka – elalvás közé. Kell valami, ami energetizál, ami életben tart, ha nincs kedved a szürke hétköznapokhoz. Ami megadja a "meaning"-et (a szaknyelv így nevezi az élet értelmének érzését). Ez a valami, lenne a személyes projekted, vagyis a személyes fő célod.

Amikor és ahol Neked a legkényelmesebb, gondold át az alábbi kérdést:

Milyen aktív (!) tevekénységeket szeretsz csinálni, ha alkalmad adódik rá?

Sorold fel őket!

Nem muszáj feltétlenül csak a szabadidőben gondolkodnod. Sokan képesek vagyunk lecsípni az ebédszünetből, vagy korábban kelni, később feküdni, hogy azzal foglalkozhassunk amit szeretünk... Azt gondold át, hogy MILYEN TEVÉKENYSÉGEKBEN LELED IGAZÁN AZ ÖRÖMÖD?

Ezek közül, emeld ki azokat a tevékenységeket, amelyekre igazak az alábbi állítások - természetesen több válasz is lehetséges:

  1. Energikusabb vagy a tevékenység után, mint mikor elkezdted.
  2. Gyakorlása közben nyugodtnak, produktívnak/hatékonynak és sikeresnek érzed magad. Szinte gondolkodás nélkül, pontosan tudod, hogy mit kell csinálnod, és úgy érzed, hogy sikerélményed van a folyamatban és/vagy, annak végeredménykor. ("Mit nem lehet ezen érteni/megcsinálni?")
  3. Amikor gyakorlod ezt a tevékenységet, van, hogy úgy érezed, hogy megszűnik körülötted az idő és a külvilág. Nem érzel például éhséget, vagy fáradtságot. ("Úristen, már ennyi az idő?")
  4. Általában alig várod, hogy elkezdhesd, folytathasd ezt a tevékenységet, és szinte már-már szomorú vagy, amikor abba kell hagynod. ("Csak még öt perc!")

Ezek a kérdések abban segítenek, hogy elkészíthesd a saját erősség gyűjteményed.

ismerdmegmagad.png

Hiszen a végére, valószínűleg olyan tevékenységek maradtak a listádon, amelyekhez van érzéked, amikben tehetséges vagy.

Hogy pár egyszerű példával megkönnyítsem a beazonosítást, van, aki gyönyörűen fest, van, aki ügyesen fordít, van, aki kiválóan úszik, vagy a világ legegyszerűbb dolgának éli meg az értékesítést. Lehet, hogy valaki az autóvezetésben profi, valaki pedig elképesztő virágcsokrokat köt, vagy hihetetlen ügyesen sminkel. - Tényleg BÁRMI fenn maradhat a listádon, ne légy saját magad előtt szégyenlős!

Lehetnek ezek kifejezetten kreatívnak számító tevékenységek lsd. festészet, de lehetnek olyan tevékenységek is, amik kevésbé tartoznak a populáris értelemben véve kreatívak közé, például az autóvezetés, a sport vagy a sales.

Semmi gond, ha nincs egy instant listád arról, hogy miben vagy tehetséges. Egy 2008-as, amerikai felmérés alkalmával a résztvevők egyharmada nem tudta, hogy mik az erősségei. Lehet, hogy nevetségesen hangzik, de sokaknak a szó szoros értelemben nem tűnik fel, hogy mi az erősségük, mert annyira természetesnek veszik annak meglétét (ezt hívják „erősség vakságnak”). Akkor csodálkoznak csak rá, mikor például egy beszélgetés alkalmával kiderül, hogy valaki csodálja őket azért, mert maratoni távokat képesek csak úgy simán lefutni. Ők pedig nem gondolták, hogy ez igazából olyan nagy teljesítmény lenne...

Ha már tudod, hogy mit tartalmaz a Te személyes erősség listád, akkor ehhez kapcsolódóan tudsz majd magadnak célokat kijelölni.

Például az egyik kedves barátnőm hihetetlen kreativitással süt „minden mentes” süteményeket. Aki próbálta már az tudja, hogy ez egyáltalán nem egyszerű feladat, ki kell tapasztalni a liszteket, az ízeket, az állagokat. Ez a barátnőm a szabadidejében egy bio boltnak vezeti a Facebook oldalát. Ide tesz ki recepteket, újdonságokat, tippeket, süti fotókat. 5*!

Egy másik kedves ismerősöm például imádja a társasjátékokat. Ő elkezdett társasjáték szabályzatokat fordítani.

Arról az ismerősömről ne is beszéljünk, aki imádott piacokra járni, új dolgokat felkutatni. A beszerzés után ezeket tovább is értékesítette. Nem csak a pénzkeresés motiválta, Ő kifejezetten élvezte a kincsvadászatot, és az alkudozást is.

Vagy itt vagyok én magam. A pozitív pszichológia őrültje vagyok, hát elkezdtem blogolni itt is – ott is, motivációs Instagramot vezetek, előadásokat tartok. Valójában egyiktől sem fordult fel fenekestől az életem, azonban ezek a tevékenységek abszolút kiteljesítően hatnak a mindennapjaimra, a jól-létemre. Még ha kicsiben is, de úgy érzem, hogy megvalósítom magam általuk, és ez remek érzés!

Abban szeretnék Neked segíteni ezzel a listával, hogy Te is azt érzed, hogy elkezdtél dolgozni az önmegvalósításodon.

Ha szeretsz írni, keress pályázatokat, menj író kurzusra, gondolkodj saját kiadású könyvben, vagy csak csinálj egy pdf-et és kezdj el azzal „házalni”. Ha jól sütsz, főzöl és/vagy fotózol, az Instagram Neked is egy must have felület, vagy ha kicsit magasabb labdára vágysz, kezdj el Te is Youtube videókat csinálni. Ha ügyesen tervezel, rajzolsz, kézműveskedsz, akkor több olyan oldal közül is választhatsz, ahol a saját termékeidet árulhatod vagy lehetőséged van kisebb piaci eventeken is részt venni.

A személyes fő célodnak nem kell, hogy egyből világmegváltónak lennie - látod például az enyém sem az. Persze, ha valami hihetetlen egyedit, megismételhetetlent tudsz létrehozni, ha feltalálod a „második Facebookot”, akkor ne fogad vissza magad! De ne vegye el az a kedvedet, hogy már van egy jó pár gasztro, fitness meg beauty csatona a Youtubeon. És? A Tiéd más lesz és lehet, hogy pont a Tiéd hagy majd nyomot a világban. Ezt ne Te döntsd el előre. Adj magadnak esélyt!

Amit keresel az az erősségeid és a lehetőségeid metszete.

Tehát nem csak az erősségeid listája lesz szükséged, hanem voltaképpen egy személyes SWOT analízisre is. Hiszen tudnod kell, hogy mik az erősségeid, a gyengeségeid, a lehetőségeid és mik a veszélyek, amik Rád leselkednek. Tudooooom, hogy tök unalmas, mert mindig mindenhonnan a SWOT folyik, de most mit csináljunk, hogy ha ez egy tök jó módszer? :)

Innen folytatom, egy hét múlva (2017.02.23) elhozom Nektek a személyes SWOT analízis mikéntjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1012255492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html