Hogyan motiváld magad?
2017. március 21. írta: thehappinessblog

Hogyan motiváld magad?

A motiváció csínja-bínja

Minden terv egy problémával kezdődik.

 

Hogy mivel?

 

  • Ha eltervezed, hogy munkahelyet váltasz, akkor többek között azzal lehet a gondod, hogy nem szereted, amit csinálsz és/vagy nem fizetnek érte eleget, netán lejár a szerződésed, ami szintén gond...

 

  • Ha fogyókúrába kezdesz, akkor általában az a probléma, hogy nem vagy magaddal megelégedve netán javítani szeretnél az orvosi eredményeiden. Tehát, nem vagy elégedett és/vagy egészséges, ez is gond!

 

  • Ha beiratkozol egy képzésre, akkor általában a hiányát érzed annak a képesítésnek, aminek birtokában talán jobban el tudnál helyezkedni, mert most esetleg nehezen találsz állást - gond! Vagy e nélkül úgy érzed, hogy nem kezdhetnél bele a saját vállalkozásodba. - szintén gond!

 

  • Ha saját vállalkozásba akarsz kezdeni, akkor akár érezheted úgy is, hogy nincs Számodra megfelelő munkahely az álláspiacon - nem annyira jó dolog. Vagy találtál valami hiányterméket vagy szolgáltatást, amivel Te megoldást tudnál kínálni az embereknek, hogy feloldják ezt a hiányérzetüket. - ez kifejezetten jó dolog Neked, a hiányt szenvedőknek már inkább ugyancsak gond.

 

Mi az összefüggés a probléma és a motiváció között? És hogyan lesz egyáltalán a problémából motiváció?

 

1. FÁZIS: A PROBLÉMA FELISMERÉSE

Azonosítottuk a megszüntetendő problémát. Ezzel már-már a fele utat meg is tettük annak megoldása felé! - tartja egy bölcs boldogság blogger mondás. :)

Van olyan, hogy valakinek nem sikerül az első lépés, maga az azonosítás sem - Hiába ugrál az egy neon kabátban az orra előtt, hogy "vegyél már észre"!!!! - ott még bizonyára nem jött el az idő. Az illetőnek még valamilyen értékes tapasztalatot kell megszereznie, mielőtt készen állna a változtatásra, a megújulásra.

2. FÁZIS: A MEGOLDÁSI TERV ELKÉSZÍTÉSE

A probléma azonosítását jobb esetben egy tervezési fázis követi, mikor is kigondolod, hogy az adott nehézséget hogyan fogod tudni megoldani? (Optimális esetben ez a következőkből áll, legalább:)

  • Sorra veszed az A,B,C lehetőségeidet.
  • Utána nézel az erőforrás kapacitásaidnak (rendelkezésre álló budget, feláldozható szabadidő, energia, kapcsolatok, stb.). --> Készítesz egy MySWOT analazíst!
  • Majd megszületik maga a megvalósítási terv.

Ez lehet, hogy nem ennyire direkt módon fogalmazódik meg benned és megy végbe. Elképzelhető, hogy csak spontán veszel egy tíz alkalmas kondi bérletet, keresel egy diétás kajafutárt vagy csak felregisztrálsz egy-két állásportálra, hogy "passzív módon" nézz új lehetőségek után, de ezek is megvalósítási tervek a maguk módján!

3. FÁZIS: A CSELEKVÉS

Észrevetted, hogy ha tényleg kigondoltad, hogy hogyan fogsz eljutni a célodig, és tényleg be is tartod a magadnak a hűtőre kiragasztott fogadalmakat, akkor az első időben kb. soha nem látott sikereket aratsz a terv megvalósításával? Simán túlteljesíted, amit először kigondoltál, többször mész edzeni, jobban bírod a kaja reformot, mint hitted és brillírozol a telefonos interjúkon, pedig mindig is a hideg rázott ki attól, hogy magadról beszélj.

Gratulálunk kedves anyuka/apuka, Önnek motivációja született!

Tudod mi az érdekes? Ha most visszaugrasz egy kicsit és megnézed, hogy MIÉRT kezdtél bele a dolog megvalósításába, akkor azt fogod látni, hogy NEM A MOTIVÁCIÓ nyomta le a start gombodat. NEM AZÉRT KEZDTÉL BELE a megvalósításba, mert annyira égetett a vágy, hogy nehéz súlyokat emelj vagy, hogy sült krumpli helyett brokkolit egyél...

...Hanem...

Azért, mert valami problémád volt, amit meg akartál oldani!

 

amotivacioazegyertlenamikepes26orahosszuranyujtani.jpg

4. FÁZIS: A MOTIVÁCIÓ BEKAPCSOLÓDÁSA

A motiváció akkor kapcsolódik be, mikor már elértél bizonyos eredményeket. Amikor már mozgásban vagy!

Talán emlékszel, hogy korábban írtam Newton első törvényéről, arról, hogy a problémák nem oldódnak meg csak úgy maguktól, ha nem kezdesz el rajtuk dolgozni (Ha nem olvastad volna, akkor katt ide a bejegyzésért!). Na ez igaz a motivációra is!

Ha nem kezdesz el cselekedni, ha csak ülsz arra várva, hogy majd egy reggel kicsattanó energiával és kedvvel ébredsz a terveid megvalósításához, akkor keress valami kényelmes pizsit ehhez a Csipkerózsika hosszú álmodhoz, mert ez az ébredés sokára fog eljönni...

Gondolatban menjünk tovább és gondoljunk arra, hogy már egy pér hete vagy hónapja, keményen dolgozunk azért amiért elindultunk.

HA JÖNNEK AZ EREDMÉNYEK, AKKOR MIÉRT CSÖKKEN A MOTIVÁCIÓNK?

A motivációd veszélybe kerülhet, hogy ha elkezdesz elégedettségre okot adó eredményeket elérni. Ezt észrevetted már? (Aki követi a TheHappinessBlog Instagram vagy Facebook oldalát, már találkozhatott "Az én problémám" postommal, ahol említettem, hogy én is hasonló motivációs nehézségekkel küzdök éppen.)

Ahogy a terved beteljesülni látszik, egyre könnyebbnek tűnik levenni a lábad a gázpedálról.

AKKOR EZ MOST, HOGY IS VAN?

Nem tudom, hallottál-e már róla, de, hogy ha elkezdünk egy probléma megoldásán gondolkodni és kirajzolódik előttünk egy megoldási terv, akkor az önmagában nyugtató hatással bír a nélkül, hogy annak megvalósításába egyáltalán belekezdtünk volna.

Olyan ez mintha önmagában már attól jobban éreznéd magad, hogy tudod, hogy gyógyszer fogsz bevenni a fejfájásodra, ami segíteni fog.

Ugyan ez történhet akkor, amikor van egy problémád, amit meg akarsz oldani. Elkészül a terv a megoldásra. Elkezded megoldani a tervet (itt besegít a motiváció), és ettől elkezdesz szépen fokozatosan megnyugodni, hiszen haladsz a megoldás felé. Miért lennél még mindig nyugtalan? Dolgozol amin kell, remélhetőleg jönnek az eredmények, amik kellenek, mi okod lenne folyamatosan stresszes állapotban lenni?

AKKOR MI A MEGOLDÁS ARRA, HOGY NE ÁLLJAK LE? HOGY EL IS JUSSAK A CÉLOMIG?

 Na ennek igazán sok köze lesz a szenvedélyekhez!

Innen folytatom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4612358419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html