Hogyan szabadulj meg a rossz szokásaidtól? Megmutatom!
2018. február 12. írta: thehappinessblog

Hogyan szabadulj meg a rossz szokásaidtól? Megmutatom!

Az elolvasáshoz szükséges idő: 8 perc

Te is rendszeresen bűntudattal fejezed be a napod, mert nem úgy ettél, ahogy azt eltervezted, mert nem edzettél és, mert még mindig áldatlan állapotok uralkodnak a lakásodban, pedig már két hete gyűjtöd a Pinteresten a rendrakós pineket?

Akkor hoztam Neked valamit, ami érdekelhet! Szeretném ezzel megadni azt a lökést, amire szükséged lehet a változáshoz. A poszt végére pontosan tudni fogod, hogy mit és hogyan csinálj!

 

minden_szokas_egy_dontes.jpg

 

Mikor anyagot gyűjtöttem a mai bejegyzéshez, csináltam egy mini közvélemény kutatást a mikro-környezetemben, amiből arra a következtetésre jutottam, hogy a “haza érek a munkából és bár egész nap ‘egész jól’ kajáltam, mégis délután kizabálom a hűtőt” valami közös, univerzális nehézség, ami napról - napra nyomasztja az emberiség többséget. Ezért kiváló példának tűnt, hogy ez által mutassam be azt a tudományos módszert, ami a megszabadíthat ettől, vagy bármely más nyomasztó rossz szokásodtól.

Először is egészen pontosan definiáld azt a rossz szokást, amitől szeretnél megszabadulni.

 

Most válassz ki egy olyan szokást, amitől szeretnél megszabadulni.

Ahogy említettem én a “hűtő felfalás” problematikája mentén fogom bemutatni a taktikát. Ahhoz, hogy megszabadulj ettől a rossz beidegződéstől (egészen pontosan a "felfalom a hűtőt délutánoktól"), az alábbi lépéseket szükséges megtenned:

 

  1. Azonosítsd a folyamatot, aminek a végén derékig a hűtőben kötsz ki. Mi történik ilyenkor?

Végzel a munkahelyeden, haza mész, valami történik és hopp, eltűnt egy joghurt, egy kis keksz, egy kis csoki és végül a sós mogyi is - pedig az már egy kicsit avas volt, és nem is volt finom. A délután egyébként egy speciális időpont akkor, amikor a szokásainkról és az önuralmunkról van szó. Erről is hamarosan hozok egy bejegyzést! 

 Tehát: végzek a munkában --> haza megyek --> hűtő

 

  1.  Próbáld azonosítani, hogy mi történhet a háttérben, amikor újra és újra belekezdesz a szokásba. Mit érzel? Mit akarsz elkerülni vagy elérni? Mi lehet a motivációd? Például ilyesmik lehetnek:
  • Éhes/ fáradt vagy és nincs otthon mit enni,
  • Unatkozol,
  • Lehangolt vagy így az ételt örömforrásként használod

Azzal, hogy látod magad előtt, hogy mi és miért történik, már csak egy lépésre vagy a megoldástól!

 

  1. Készítsd el a rossz szokás lecseréléséhez szükséges megvalósítási terved

Nézzük meg, hogy mik lehetnek a megoldási tervek a fenn vázolt esetekben:

3.1 Éhes/ fáradt vagy és nincs otthon vacsorának való, ezért azt eszed, amihez a legkönnyebben hozzájutsz

Tipp1: Készíts magadnak uzsonnát, amit még a munkahelyeden indulás előtt megehetsz, így nem farkas éhesen fogsz haza esni. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy adag fehérje shake, egy banán, joghurt és egy kis cukormentes keksz, vagy valami tápanyagdús szendvics is kiváló.

Tipp2: Vigyél az ebédedből egy picivel nagyobb adagot, hogy jusson belőle a nap végére is. A lényeg, hogy MÉG AZ ELŐTT egyél, hogy elindulnál. Tudom, hogy ezt megehetnéd akár otthon is, de otthon már nagyobb a veszély arra, hogy valami lelkileg kevésbé kívánatos kaja mellett végzed.

Tipp3: Ha valamiért nem tudod kivitelezni, hogy még a haza indulás előtt egyél és ezt otthon vagy muszáj megoldani, akkor tarts a mélyhűtőben egy - egy lefagyasztott adag ételt, amit még reggel kivehetsz és mire haza érsz, az már fogyasztásra készen vár.

Tipp4: Ha nincs semmi ilyen a mélyhűtőben és előző nap sem főztél, akkor legyenek olyan receptek (és hozzávalók) a tarsolyodban, amiket előránthatsz. Például (katt a linkekre): kávés-banános energia smoothie, egy fincsi citromos-sajttortás fehérje. vagy egy 20 perc alatt elkészíthető, Szafi tonhal alapú pizza.

3.2 Unatkozol

Ez esetben sürgősen találj egy hobbit! Nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy a drága időt, amit reményeim szerint egészségben és jó-létben a Földön kaptál, "A Semmivel" töltsd. Menj edzeni, találkozz a barátaiddal, hallgass előadásokat, vagy otthonról webinarokat, menj színházba, csinálj otthon DIY dolgokat, takaríts, olvass, jógázz, kezdj  el egy OKJ-s képzést, Duolingozz, csinálj bármit csak CSINÁLD! Ne feledd, szenvedély csak abból lehet, amit már elkezdtél csinálni! A fenekeden ülve soha nem is lesz hobbid, ahhoz próbálkozni kell, felfedezni!  A Google vagy a Pinterest segíteni fog, hogy hol és hogyan kezdj bele, csak kezdj el keresgélni. ( Például ez egy tök jó lista arra, hogy ha hobbit keresel vagy, ez egy jó kis cikk, hogy mit csinálj, hogy ha unatkozol.)

3.3 Lehangolt vagy

A hangulatunk (negatív) állapota összefüggésben lehet az önuralmunk megfogyatkozásával is (ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk a könnyebben elérhető megoldásokat választani), de összefügghet azzal is, hogy nincs olyan valami, amit várhatsz, hogy csinálj. Ami kikapcsol, ami Hozzád tesz. Könnyen érezhetjük magunkat értéktelennek attól, hogy a Facebook-ot pörgetve minden például “edzősnek látszó” poszt tulajdonosáról elhisszük, hogy Ő egy tökéletes, fegyelmezett személy, aki mellett mi szánalmasak vagyunk. (Többek között ezert nem Facebookozok, mert tök őszintén, nem vagyok kíváncsi rá, ahogy az emberek igyekeznek magukról elhitetni, hogy… Miközben meg mégsem.) Javaslom, hogy egyrészt csökkentsd a social media-val töltött időt, mert azt amúgy sem adja vissza Neked senki. Másrészt legyél kritikus a bejelentkezésekkel, mert ezek sokszor akarva akaratlanul is torzítják a valóságot, ezt nem győzöm minden felületen hangoztatni! Azonban, ha tényleg inspirálóak a barátaid - és kívánom, hogy így legyen - akkor inspirálódj általuk, ugorj vissza az előző ponthoz és KEZDJ MAGADDAL VALAMIT!

BÓNUSZ TIPP: Ha pedig egyszerűen csak annyiról van szó, hogy Te egy olyan típus vagy, aki nem tud CSAK egy sor csokit, vagy CSAK egy maroknyi olajos magvat enni (javaslom, hogy próbáld egy hétig tartani a csomagolásokon javasolt mennyiségeket, szerintem Te magad is meg fogsz lepődni a tapasztaltakon) akkor csak NE TARTS OTTHON!

 

hogyan_szokj_le_a_rossz_szokasaidrol_ulj_le_gondold_at_valtozz_meg.jpg

Teljesen rendben van, hogy ha a gép előtt ülve most még nem tudod ilyen pontosan levezetni a rossz szokásod  okát a mögötte álló kiváltó okokat. Ez esetben javaslom, hogy az önmegfigyelés után, egy tetszőleges sorrendet tartva kezd el próbálgatni, hogy mi lehet a pontos háttér ok? Éhség, fáradtság, unalom, lehangoltság, csak kikapcsolódásra vágysz, társaságot keresel, úgy érzed, hogy így engedheted ki a gőzt, vagy ilyenkor végre így az történhet, amit Te szeretnél...? (Ha pedig még tudományosabbra szeretnéd venni a megvalósítási terv készítését, akkor mint egy igazi szakember, jegyzed fel az érzéseidet és a tapasztalataidat. Az Instan már adtam erre ötletet, hogy én ezt hol csinálom és hogyan titkosítom. Ez segíteni fog tudatosítani és jobban átlátni, megérteni, hogy mit is érzel, mi is történik Veled pontosan.)

Összegezve, röviden:

  • Figyeld meg, hogy mi történik Veled. - Pontosan definiáld a rossz szokásodat.
  • Azonosítsd, hogy miért történik az, ami történik. - Figyeld meg, hogy mi állhat a háttérben? Mi váltja ki belőled ennek a szokásnak az elindulását? Mit érzel, amikor a szokást gyakorlod? Mit érzel utána?
  • Készíts alternatív változatokat a szokás kicselezésére. - Ha még nem is tudod a pontos okát a szokásodnak, akkor is kezd el a rossz szokást jó vagy jobb szokásokkal kiváltani.
  • Próbálgasd őket és figyeld meg, hogy melyikkel tudod megszüntetni a nem kívánatos szokást

 

És most Te jössz! Kezdj el kísérletezni.

Lehet, hogy lesz olyan szokás, aminél mélyebbre kell majd ásnod vagy ahol kiderül, hogy a problémád összetettebb megoldást kíván. Ha kell, kérd ki egy barátod tanácsát vagy fordulj szakemberhez, keress fel egy edzőt, pszichológust, vagy egy coach-ot, aki segíthet neked.

Az, hogy elolvastad ezt a bejegyzést mutatja, hogy már megvan benned a motiváció a változásra. Használd ki ezeket az energiákat és a tudomány adta megoldást arra, hogy jobbá tedd a mindennapjaidat!

----

Ha pedig úgy érzed, hogy a Te rossz szokásodra egyszerűen nem tudod átkonvertálni az itt olvasottakat, akkor oszd meg velem kommentben, hogy mi az, ami zavar, amitől szeretnél megszabadulni, hogy együtt találjunk ki rá egy megoldási tervet! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2413659694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html