Mitől olyan imádnivaló a Julie & Julia projekt?
2016. szeptember 23. írta: thehappinessblog

Mitől olyan imádnivaló a Julie & Julia projekt?

10 dolog, amit Julie & Julia projektből magunkkal vihetünk

Egy korábbi bejegyzésemben ígéretet tettem, hogy elhozom az általam oly' annyira imádott Julie & Julia - Két nő, egy recept című  film mondanivalóját. Íme!

The story

Aki még nem ismerné – hess azonnal megnézni – a film nem egy, hanem két igaz történetet dolgoz fel: Julie Powell egy hétköznapi, kuktátlan (vagyis kuktával nem rendelkező) nő, aki 2002 augusztus végén – mikor blogolni még nem tök menő, hanem tök fura volt – úgy döntött, hogy blogot kezd írni arról, hogy hogyan főzi végig annak a szupernőnek a több mint egy kilós szuperszakácskönyvét, akitől egész Amerika főzni tanult és aki még a konyhában is gyöngysort hordott  - Imádom!  Ez a szupernő nem más, mint Julia Child (1912-2004). Hát, így lett Julie-ból és Julia-ból, Julie & Julia.

Mi az a 10 dolog amit Julie & Julia-ból magunkkal vihetünk?

1. Julie nem volt elégedett az életével így hát úgy döntött, hogy változtat rajta! 2002-ben, pár félbehagyott, az íróasztal fióknak íródott regény után, amelyek kiadására nem talált kiadót, elindította a blogját, ami a kijelölt egy éves időtartam alatt olyan sikeressé vált, hogy története 2005-ben nyomtatott könyvként nézett le rá a könyvesboltok polcairól, majd 2009-ben Meryl Streep főszereplésével a mozikba került. Mi ez, ha nem tökéletes önmegvalósítás?

talald_meg_azt_a_helyet_ahol_a_legjobban_erzed_magad.png

2. Julie a kiválasztott cél eléréséhez határidőt szabott magának! („Egy cél terv nélkül csak vágy.” – Antoine de Saint-Exupéry)

3. Julie nem a szokásos amerikai módon valósította meg önmagát, hanem hétköznapi, európai módon, a főállása mellett, kis lépésekkel. Minden napra feladatot adva magának, ami hozzásegítette ahhoz, hogy a pillanatnak, az az napnak éljen. (Mindfullness teljesen egyéni megközelítésből!)

4. Julie olyan projektett keresett magának, ami igazán Ő. Ami igazán HOZZÁ közel álló. Akár csak Julia, aki Franciaországban (La belle France!), Párizsban tanult meg főzni, minden idők leghíresebb főzőiskolájában a Cordon Bleu-ben, 1940-ben. A filmben Meryl Streep kifogástalanul alakítja a kiegyensúlyozott, türelmes és számomra imádni való Julia-t, aki nem elégszik meg azzal, hogy szimplán egy kultúrdiplomata felesége legyen. Utána jár, hogy mit is szeret igazán csinálni? Hát persze! Enni!

5. Bár Julia 39 éves is elmúlt mikor elkezdett főzni tanulni, és belevágott, hogy megvalósítsa az álmát, megírja saját szakácskönyvét. Tudta, hogy a sikerhez idő kell. Jól példázza ezt az egyik beszélgetése férjével, Paullal:

„- Ez a szakácskönyv gondolom nem lesz meg nyolc hónap alatt. - jegyzi meg Paul.

- Nem, de talán két év múlva igen.”

Sőt, akkor sem mondott le az álmáról, az említett szakácskönyv befejezéséről, mikor Paul áthelyezésének okán el kellett, hogy költözzön imádott Párizsából. Bár két társa a francia fővárosban maradt, míg Ő körbejárta a fél világot, teljes természetességgel jegyezte meg: „Erre találták fel a postát, az indigót vagy a másolópapírt.”

6. Akkor sem lett hirtelen minden fenékig Boeuf bourguignon, - Julia leghíresebb marhahús receptje - mikor a vágyott szakácskönyv elkészült. A szerző trió hiába talált rá kiadót, a szerkesztő a tartalom nehezen emészthetősége miatt újraírást kért. Julia a helyett, hogy feladta volna, emlékeztette magukat, hogy mit is akartak? Francia szakácskönyvet írni amerikaiaknak. „És ezt is fogjuk tenni!” – és újra neki állnak a könyvnek. Nem adta fel az első nehézségnél, nem akasztotta szegre a kötényét azért, mert amit megálmodott az nem valósult meg magától. Kitart az álma mellett, ami, ismerve életének történetét nem csak, hogy megvalósult, de túl is szárnyalta a szakácsnő vágyait.

7. Julie is a végletekig kitartott a saját projektje mellett. Még akkor is, amikor nehéz napja volt, amikor válságba került a házassága, amikor nem sikerült elsőre az aznapi recept, sőt, még akkor is, amikor kiderült, hogy az akkor majdnem 90 éves Julia Child nem rajongott a projektjéért. Bár ez elképesztően nehéz, mégsem tette magát a külső tényezőktől függővé.

talald_meg_hogy_mit_szeretsz_a_legjobban_csinalni_nem_kell_hogy_a_legjobb_legyel_benne.png

8. A két hölgy pár családtagot és barátot is beavatott a saját tervébe, így is hozzásegítve magukat az elköteleződéshez, ahhoz, hogy ciki legyen az elhatározásukat abbahagyni a felénél, vagy rögtön a legelején…

9. Minden branding expert óva int attól, hogy egy már sikeres példát magunkra erőltetve próbáljunk meg sikeressé válni. Julie sikerének az egyik fő oka, hogy a maga idejében úgy volt teljesen újszerű (online), hogy közben végig őszinte és humoros maradt. Bemutatta a mindennapjainak örömeit és hullámvölgyeit is, amitől olvasói a rajongóivá váltak.

+1 jó tanács! Te is adj magadnak időt arra, hogy rátalálj a saját szakácskönyvedre vagy blogodra. Ne felejtsd el:

"Julia Child sem volt mindig Julia Child!"

A film 123 perc jóleső kikapcsolódást és őszinte, az arcunkon maradó mosolygást ígér, úgy, hogy közben azonnal aktiválódó motivációt és inspirációt ad. Szeretettel ajánlom minden kezdő bloggernek, kezdő vállalkozónak, vagy pusztán az életén változtatni akarónak!

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5311738341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html