kis ötletek
2016. szeptember 30. írta: thehappinessblog

kis ötletek

NAGY sikerek

A startup kultúra korában minden az ötleten áll vagy bukik. Lehet milliós összegű saját tőkénk, fancy belvárosi irodánk, ha az ötletünk nem valós problémák megoldására született. Már rég nem az a lényeg, hogy amit kitaláltunk az egy olyan gondolat legyen, ami még soha senkinek előttünk nem jutott az eszébe.

Mindenki arra a kérdésre keresi a választ, hogy a Te verziód milyen problémát old meg?

Melyik kérdésre válaszol az, amit Te kitaláltál?

practice.jpg

De lépjünk ki a startup körzőjének sugarából, hiszen nem csak a startup cégek léteznek. Soha ennyi egyéni kezdeményesből született hírlevélre, ingyenes oktatóanyagra nem tudtunk még feliratkozni, mint amire most. Állítom, hogy a Pinterest segítségével, több vállalkozásra való ÉRTÉKES ötletet össze lehet "összetűzögetni". Imádom!

Ha van egy ötleted, ami nem hagy nyugodni akkor javaslom, hogy annak járj a végére. Ha naponta gondolsz rá, foglalkozz is vele napi rendszerességgel! Ne értékeld alul a világot nem megváltó gondolatokat se. Nem mindenki találhatja fel a következő Facebook-ot, azonban nem véletlenül van 43 fajta majonéz a Tesco online polcain, hanem azért, mert nincs egy egyezményesen legjobb majonéz. Van üveges, dobozos, tubusos, light, extra zsíros, uborkás, fokhagymás… Neked sem kell újra feltalálnod a majonézt! Elég, ha a saját verziód szerint ízesíted az alapötletet. Arra biztatlak, hogy kezd el mihamarabb a béta tesztelést! Használd ki, hogy soha ilyen könnyű nem volt még elérni másokat és megnézni, hogy mit reagálnak Rád és az ötletedre.

Gondolj bele, hogy az 501-es megtervezése óta hány és hány új fazonnal jött még ki a Levis. Pedig ők alkották meg AZ ikon farmert. Szakosodhattak volna arra és csak arra, a gyáraikban átállhattak volna az 501-es tömegtermelésre, de ők is tudták, hogy a világ nem így működik. Szükség van skinny, boyfirend, slim, bootcut nadrágokra is, mert nincs egy egyezményesen, mindenki számára legjobb fazon. A 27 évesen már nyugdíjba vonult Avicii, 2010-ben robbant be a világ zenei köztudatába. Hány kiváló DJ volt már akkor a világ lemezlejátszói mögött? Több száz, de Tiesto és Armin Van Buuren már biztosan a színpadon állt, ez mégsem vette el a kedvét a próbálkozástól. Ő sem akarta újra feltalálni az elektronikus zenét, csak a saját stílusát akarta kipróbálni. A próbálkozása sikeres volt. Millió példát felhozhatnék még arra, hogy meggyőzzelek, NE a nagy ötletre várj, mert lehet, hogy akkor az egész életed is kevés lesz. Egy apróságnak tűnő ötlettel is lehetsz sikeres!

A szinte végtelen lehetőségeknek árnyoldala is van. Ne hagyd, hogy az ötletedből Titanic terv legyen, vagyis, hogy az elsüllyeszthetetlennek tűnjön. Tudnod kell, hogy hol vannak a Te jéghegyeid ahhoz, hogy el tudd őket kerülni. Azért, mert „ilyen még nincs” nem biztos, hogy hiányzik is a világból. A jó ötletekben mindig van egy kis „off-the-wall” és egy kis „by-the-book”. Azaz van bennük egy kis „most jöttem a falvédőről” típusú őrültség és egy kis „ahogy a nagykönyvben meg van írva” típusú szabályosság.

A héten beszélgettünk a kedvenc delikát üzletünk tulajdonosával, aki három bolt nyitás és két boltzárással a háta mögött éppen most nyitja a „negyedik” (a gyakorlatban csak a második működő) üzletét. Számomra nagyon lelkesítő, hogy bár volt két látszólag eredménytelen próbálkozása, Ő akkor sem adta fel. Lehet, hogy az Ő jéghegye az idő és a hely volt. Nem jó helyen és / vagy nem jókor nyitotta az üzleteket. Attól még, mert a siker nem jött egyenes ágon, Ő még nem az ötletben látja elsőre a problémát, hanem a megvalósításban. Persze van egy véges számú próbálkozás, amit ha elérünk, akkor be kell látnunk, hogy nem biztos, hogy az ötletünk százszázalékos. De Ő még nem érte el ezt a teszt számot. Ne feledd:

"A smooth sea, never made a skillful sailor"

("Sima tengeren senki nem lesz gyakorlott tengerész.") 

a_smooth_sea_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8211755007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html