4 lépés, hogy megtaláld azt a _valamit_ amit keresel
2016. szeptember 25. írta: thehappinessblog

4 lépés, hogy megtaláld azt a _valamit_ amit keresel

Önismeret és social media

Check in: Budapest, Hungary

Visszatértem a tengerpartról, ami egy csomó új ötlettel és energialökettel látott el. Rögtön felhasználva ezt a boost-ot, átalakítottam a blog menüpontjait. I hope you like it! :)

Ma egy szuperhatékony tanáccsal jövök.

Vizsgálódásaim közepette azt tapasztaltam, hogy sokan küzdenek annak problémájával, hogy nem tudják, hogy pontosan mi az a _valami_ ami érdekli őket. Az életük alakul 'valahogy', és ez a 'valahogy' nem is negatív, de nem is pozitív töltetű. Nem azt jelenti, hogy elégedetlenek lennének az életükkel, de az, hogy nem elégedetlenek még nem azt jelenti, hogy elégedettek! (Ugyanez igaz a boldogságra is! Attól, hogy nem vagyok boldogtalan, még nem biztos, hogy boldog vagyok!)

Nem az lesz a "szuperhatékony" tanácsom, hogy változtass az életeden, ha nem vagy elégedett azzal ahol vagy. Hiszen ha tudnád, hogy hol szeretnél lenni a mostani állapotod helyett, gyanítom, hogy már ott lennél. A nehézsége ennek az élethelyzetnek, az hogy nem tudod, hogy mi az ami igazán érdekel. Ez az érzés az életünk legkülönbözőbb szakaszaiban törhet ránk:

- Amikor munkahelyet keresünk vagy pályát szeretnénk váltani és a monitor előtt ülve ki kéne találni, hogy melyik kategóriában kezdjük el darálni a hirdetéseket. Ilyenkor jön a 'B' terv = pályázzunk meg minden olyan állást amire azt gondoljuk, hogy szimpatikus ugyanazzal az önéletrajzzal. (ROSSZ terv!) Az ilyen esetekben végül ritkán kötünk ki annál a cégnél és azon a karrierúton amin lenni szeretnénk.

- Amikor felvételt nyertünk egy - akár megfelelőnek tűnő - munkahelyre, de elmúlt a honeymoon hatás (az a bizonyos első félév, amikor minden csodásan új, gyorsabb a nyomtató, jobb fej a főnök, sőt még a szalámis szendvics is finomabb mint az előző büfében) és úgy érezzük, hogy lehet, hogy mégsem ez az, amit egész életünkben (értsd: jellemzően a következő 3-5 évben) csinálni szeretnénk. Tipikusan ilyen helyzetbe kerülnek a "munkapiaci menekülők". Ők azok, akik 'A' munkahelyen szörnyen érezték magukat ezért, amilyen hamar csak lehet váltottak 'B'-re, ami szintén egy újabb 'A', csak éppen egy másik irodában. Nem adták meg az időt maguknak, hogy kitalálják, hogy mit és hol szeretnék csinálni. "Mindegy csak ne itt legyek!"

- Van az a helyzet is, amikor jól érezzük magunkat ott ahol vagyunk, de mégis azt érezzük, hogy valami hiányzik. Nincs meg az a _valami_. Nem biztos, hogy felrúgnánk az egész életünket azért, hogy macaron készítő kurzusra menjünk Párizsba, de valami mégis csak kellene ami belobbantja a belső tüzünket. Tipikusan ilyenkor szoktak sokan az edzésbe menekülni, aminek hamar meg is jön az eredménye, lesz visszacsatolás, ez kedvező Flow táptalaj. Azonban sokszor a kitartás, az akaraterő velünk született gyengesége miatt ez a boost nem lesz pár hónapnál tartósabb és újra ott találjuk magunkat, hogy hiányzik _valami_. 

Amikor nehéz megtalálni a következő lépést, ritkán segít ha leülünk egy üres rajzlap elé és kirajzoljuk magunkból, hogy mit szeretnénk csinálni vagy ha várunk a megváltó vízióra, ami majd elalvás előtt megvilágosítja a szobát. Én szerencsés alkat vagyok, mert valahogy mindig tudom, hogy mi az amit csinálni szeretnék és arról is határozott elképzeléseim szoktak lenni, ha azt már nem szeretném tovább folytatni. De mi van akkor ha ez a szerencse egyszer elhagy? Hogyan fogom felderíteni, hogy mihez kezdjek magammal?

Mi az a szuperhatékony tanács?

1. Ess neki valamelyik vagy az összes social media felületednek: Instagram, Facebook, Pinterest (Én az Instagramot választottam, mert azt használom napi szinten.)

2. Szortírozd ki (persze csak képletesen) az ismerőseidet és "hagyd benn" a különböző cégeket, bloggereket, véleményvezéreket akiket követsz és gyűjtsd ki őket egy listába.

3. A lista elemeit rendezd gyűjtőkategóriákba. (Próbálj meg ne túl sok és a lehető legpontosabb kategóriákat használni, hogy minél közelebb kerülj a megoldáshoz!) Lesz olyan kategória amibe talán tíz-húsz találat is tartozni fog és lesz amihez csak egy. (Nálam 13 db ilyen kategória lett.)

4. Készíts egy tortadiagramot (akár papír, akár monitor alapon), annyi szelettel, ahány kategóriád lett. A szeleteket pedig oszd fel úgy, hogy a maximum pontja a legtöbb találatot elért kategória száma legyen (nálam ez  20+ lett)

Látod? Máris kirajzolódik, hogy mi az ami tényleg érdekel, hiszen ritkán követünk önszántunkból olyan dolgokat, amik valójában nem érdekelnek. Ritkán követünk valakit, vagy valamit külső elvárás hatására. Ez hatásosan és szemléletesen mutatja meg, hogy mi az ami TÉNYLEG érdekel, hiszen ezekkel (általában) a szabadidőnkben foglalkozunk. Ezek a frissítéseket önként, sokszor más tevékenységekről lemondva keressük és várjuk. Mi ez ha nem igazi belső motiváció?

A nálam abszolút nyertes kategóriák: productivity, bullet journaling, life-style, sport, blog

enlista_1.jpg

 A képen látható "Én listát" a {letölthető hasznosságok} menüpont alatt tudod letölteni.

BÓNUSZ ÖTLETEK:

*Írd fel a legtöbb (vagy mondjuk a három legtöbb) kategóriába tartozó cégeket, személyeket, ha ismered ezeket.

*Használd a Google-t, hogy lásd van-e lehetőséged beadni a pályázatod ezekhez a cégekhez. Használj célirányos keresőszavakat!

*Menj fel a Linkedin-re hogy megnézd, hogy azok a személyek, akik a tortádon vannak hogyan jutottak el oda ahol vannak? Ez is inspirációt, ötletet adhat, hogy mit tanulj, hova pályázz.

*A Linkedin-en azt is kiderítheted, hogy egy adott cégnél ki dolgozik HR pozícióban és felkeresheted, hogy pályázni szeretnél a céghez, vagy a honlapon keresztül egyszerűen elküldheted az érdeklődésed.

*A tortádon maradt cégek karrier oldalát is feltétlenül keresd fel!

Végre egy torta, ami boldogsággá tesz úgy, hogy közben nem hizlal! :)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5211741291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html