Hogyan valósítsam meg önmagam? A mySWOT analízis majd segít!
2017. február 22. írta: thehappinessblog

Hogyan valósítsam meg önmagam? A mySWOT analízis majd segít!

5 kérdés és válasz, hogy kedved legyen belekezdeni

Amikor önmegvalósításra kerül a sor, akkor azon kell dolgoznod, hogy megtaláld, fenntartsd és bővítsd az erősségeid és a lehetőségeid metszetét.

Nem véletlenül ráz ki mindenkit a hideg attól az interjú kérdéstől, hogy mik a gyengeségei? Nem könnyű erre válaszolni, pláne, hogy ha még jó fényben is szeretnénk feltűnni. Ilyenkor próbáljunk meg a pozitív tulajdonságaink kifordításával elütni a válaszadást. Vagyis, "túlságosan precíz vagyok, ez sokszor nagyon időigényes" vagy "túlságosan emocionális vagyok, így könnyen magamra veszem mások gondjait". Hiszen mégsem mondhatjuk, hogy olykor-olykor lusta, slendrián emberek vagyunk, akik néha fél órán keresztül kávéznak a büfében.

De magunknak NEM hazudhatunk. Pláne akkor nem, amikor egy, az életünket megváltoztató dologba szeretnék belekezdeni. Nem éri meg túlbecsülni a szabadidőnk mértékét, a rendelkezésre álló erőforrásainkat, vagy éppen a képességeinket. Nem éri meg úgy tenni mintha mondjuk értenénk a honlap szerkesztéshez vagy a macaron készítéshez.

A mySWOT analízis a tisztán látásban fog Neked segíteni.

Vannak olyan szerencsés emberek, akik valahogy maguktól éreznek rá arra, hogy mivel kéne foglalkozniuk. Előbb vagy utóbb meghallják a hívó szót ("The calling") vagy addig-addig kísérleteznek míg kirajzolódik az út, hogy merre kéne elindulniuk. A mySWOT elemzés ezeknek a céltudatos embereknek is segítség lehet, hiszen ahogy mi magunk, úgy a környezetünk az adottságaink és a lehetőségeink is velünk együtt változnak, folyamatosan. Nem baj, hogy ha adsz magadnak egy fél órát - légy bármilyen céltudatos is - arra, hogy átgondold, hogy honnan indultál, hova mész és útközben mi várhat még Rád. Talán így lesz alkalmad újra átélni és hálásnak lenni a sikereidért!

Aztán vannak azok a típusú emberek, akik sodródnak az árral, akik nem mernek vagy akarnak kísérletezni. Van akiben ott motoszkál elalvás előtt vagy egy-egy sikertörténetet látva, olvasva, hogy "Nem lehet, hogy az élet számomra csak ennyi! Nem lehet, hogy felkelek, dolgozok, haza jövök, lefekszem aludni és aztán kezdődik az egész elölről... Nem várhatom mindig a hétvégét, a nyári szabadságot..." Ha magadra ismertél, akkor Neked fog a legtöbbet segíteni ez a mai bejegyzés!

Persze vannak olyan típusok is, akik köszönik szépen tökéletesen jól érzik magukat a felkelek-dolgozok-alszom tengelyen. Nem érzik úgy, hogy bármi is hiányozna az életükből (azt követően, hogy a kívánt életszínvonalukat biztosítani tudják), nem vágynak nagy és hangos sikerekre. És jó ha tudod, hogy ez sem baj, hiszen az önmegvalósítás mindenkinek mást jelent. Ha valaki ezt azzal éri el, hogy otthon reform ételekkel kísérletezik vagy körömépítő tanfolyamra jár pusztán csak a maga örömére, az is önmegvalósítás. Ne legyél sznob, és ne ítéld el azokat az embereket, akik nem szeretnék magukat a kirakatba kitenni. Úgy gondolom, hogy a mySWOT kitöltése a csendes-típusoknak is a hasznát szolgálja majd, hiszen ezzel megerősíthetik magukat abban, hogy jó úton járnak attól függetlenül, hogy nem követi hangos tapsvihar a lépteiket.

Nagyon röviden, miért hívják ezt mySWOT-nak?

my - A SWOT analízis egy vállalatok számára kitalált marketing elemzési módszer. De! Nem csak a vállalatoknak vannak erősségei, gyengeségei, lehetőségei és veszélyei, hanem nekünk természetes személyeknek is. Ezt jelöli a "my" vagyis a "saját".

A SWOT pedig a következő angol szavakból összeálló mozaikszó:

S - erősségek (Strengths)

W - gyenge pontok (Weaknesses)

O - lehetőségek (oportunities)

T - félelmek, veszélyek (Threats)

 

Hogy Neked valóban csak a kitöltéssel legyen dolgod, készítettem Neked egy mySWOT sablont, amit ide kattintva tudsz letölteni.

1. Miért kell pontosan tudnom, hogy mik az erősségeim? Csinálom és lesz, ami lesz... Nem?

Nem. Ahogy azt a fenti három típus elkülönítésekor is láthattad, nem mindenkinek egyértelmű, hogy miben erős. Egy korábbi bejegyzésben említettem már az "erősség vakság" fogalmát, ami azt jelenti, hogy valaki teljesen természetesnek veszi azon tulajdonságát, ami valójában megkülönbözteti őt a többiektől. Amikor önmegvalósításról beszélünk, akkor ahogy talán már Te is jól tudod, az erősségeid és a lehetőségeid metszetét keressük. Hiszen abból tudsz a legtöbbet profitálni, a legkisebb energiabefektetéssel, amiben jó vagy. Lehet bármilyen jövedelmező és csábító számodra, hogy hitelközvetítő ügynök legyél, hogy ha nem születtél a sales-re, akkor jó eséllyel sok időd és energiád fog egy kevéske sikerre rámenni.

erossegekeslehetosegekuniojaeztkeressuk.jpg

2. Kerüljem azokat a pontokat amikben gyenge vagyok? Azokat nem inkább fejlesztenem kéne?

Ez maximálisan a Te döntésed, én pusztán csak javasolni tudom, hogy bizonyos dolgokat egyszerűbb elfogadni, mint megváltoztatni. Egyszer az egyik Kollégám a nyári szabadsága alatt valamilyen egzotikus tájra utazott sziklát mászni. Mikor visszajött és megkérdeztem, hogy hogy sikerült a kaland? Azt válaszolta, hogy jó volt, de a sziklamászás nem neki való, nem hiszi, hogy ezt nagyon erőltetni fogja a jövőben. Én ültem kikerekedett szemekkel és őszintén jól esett végre hallani, hogy valaki ki merte mondani, hogy xyz dolog nem neki való.

A világon eszméletlen sok szakma és hobbi közül választhatsz. Mi az értékesebb? Majdnem mindenhez érteni egy kicsit, - mert mindenhez persze lehetetlen - vagy  valaminek a szakértőjévé válni? Én azt javaslom, hogy nem érdemes mindenhez érteni, és nincs is rá szükség! Úgy gondolom, hogy ha az erősségeidre koncentrálsz, akkor egy jó adag frusztrációtól és szorongástól megkímélheted magad.

3. Jól értem, azt tanácsolod, hogy ne foglalkozzak azzal, amiben nem vagyok jó?

Nem teljesen. Ha már a mySWOT-al foglalkozunk, akkor be merem hozni Vilfredo Pareto, 80-20-as Pareto elvét is egy kicsit "mySWOT-osítva". Vagyis az időd nagyobb részében (80%) foglalkozz azzal, amiben erős vagy és az időd kevesebb részében (~20%) foglalkozz azzal, ami fejlesztésre szorul. Persze ahogy semmi sem, így ezek a tanácsok sincsenek kőbe vésve. Ha Te úgy érzed, hogy Rád akkora hatást gyakorolt Nigella Lawson, hogy Neked mindenképpen legalább olyan szinten meg kell tanulnod sütni, mint ahogy ő süt, akkor vágj bele! Tömérdek akciós cukrász bónusz közül választhatsz, kezd el. Isten ments, hogy le akarjalak beszélni bármiről, ami Hozzád tesz valamit. Sokkal inkább szeretnék megnyugtatásul szolgálni azoknak az olvasóknak, akik nehezen fogadják el, hogy nem tudnak mindenben elvárásokat jelentősen meghaladóan teljesíteni. Tudom, hogy az elvárásoknak megfelelőt is meg kell tanulni elfogadni!

4. Mit jelentenek itt a veszélyek?

Javaslom, hogy a veszélyeket a gyengeségeid alapján töltsd ki. Mit jelent ez?

Írd le, hogy mik a gyengeségeidPl.: halogató vagyok, fellángoló típus vagyok, csak akkor tudok motivált maradni, hogy ha folyamatos pozitív visszacsatolást kapok, stb.

Ezt követően, a veszélyeket a gyengeségeid alapján azonosítsd.

Pl.: Halogató + fellángoló típus vagyok + csak akkor vagyok motivált, ha pozitív visszacsatolást kapok = ha nem kapok rögtön az első pár próbálkozásnál pozitív visszacsatolást, akkor könnyen elveszíthetem a motivációmat, ami oda vezethet, hogy így elkezdem azt egyre ritkábban, nem az ütemtervnek megfelelően csinálni a feladatomat vagy egyszerűen feladom.

Próbáld meg összefüggéseiben látni a tulajdonságaidat. A reális veszélyt a mySWOT esetében a belső gyengeségeink aktivizálódása jelentheti.

A legjobb verzió, hogy ha a veszély-elemzés végére oda lyukadsz ki, hogy voltaképpen semmi olyan akadály nincs előtted, ami hátráltatna. A mai világban ez egyáltalán nem lehetetlen! Nagyon sok ingyenes felület, program, ezáltal lehetőség áll a rendelkezésedre, ezért bátran belevághatsz a kísérletezésbe, az nem kerül anyagilag semmibe. 

Ezt a fajta összefüggés azonosítást az erősségek - lehetőségek mentén is elvégezheted. Mely erősségeidet tudnád lehetőséggé formálni?

Erősségeim: jó fogalmazó készség, kultúra iránti rajongás

Lehetőség: olcsó színházjegyek (pl. Ma este színház), blog.hu-n ingyenes blog indítási lehetőség, Facebook-on ingyenes regisztrációs lehetőség

Miért ne vezethetnél kulturális blogot vagy FB oldalt?

5. Oké, leülök, megcsinálom a mySWOT-ot, és mi lesz?

Bízom benne, hogy ez a kis idő segít majd újra átélni a sikereidet, megerősíti, hogy ha jó úton jársz vagy éppen rávilágít arra, hogy ha egy kicsit letértél az irányról.

A fő jó tulajdonsága azonban abban rejlik, hogy segít választani. Nem tudom, hogy ismered-e Dan Ariely-t? Könyve, a Kiszámíthatóan irracionális az életünkben hozott döntésekről szól. (Hallgasd meg a témában tartott TED előadását.) Tudtad például, hogy minél több választási lehetőségünk van, annál nehezebben tudunk dönteni? Na ezért van szükéged a mySWOT-ra, hogy legyen egy eszköz, ami segíti CSAK azokat a tételeket benntartani a kalapodban, amik a Te szempontodból relevánsak. Így nem a világ összes szakmája és hobbija közül kell választanod, "csak" azokból, amik az erősségeid és a lehetőségeid metszetébe estek bele. Milyen felszabadító!

Nagyon fontos, hogy mind a négy SWOT kategória esetében legyél annyira objektív, amennyire csak lenni tudsz! Bár ez egy nagyon személyes lista, ha nagyon nem boldogulsz vele, akkor az is jó kiindulási alap lehet, ha Hozzád közel állókat kérsz meg arra, hogy töltsék ki Rólad és az alapján kezd el átgondolni a kategóriákat.

Ne feledd, ez nem egy egyszeri és megismételhetetlen lista vagy teszt. Nem kell "egy fenékkel" kitöltened. Az sem baj, hogy ha többször veszed elő, ha több időre van szükséged az átgondolására. Érdekes visszajelzés lehet, hogy ha az önmegvalósítás felé vezető úton többször is kitöltöd és szembesülsz azzal, hogy valóban arra koncentráltál amire kellett, kihasználtad-e a lehetőségeidet, elkerülted-e a veszélyes pontokat? Bátran töltsd ki többször is!

A fő cél, hogy megtaláld azokat a tevékenységeket, amik az erősségeid és a lehetőségeid metszetében helyezkednek el.

Ha bármi kérdésed lenne a mySWOT kapcsán, keress bátran a thehappinessbloghun@gmail.com e-mail címen, segítek amiben tudok!

 Hogy ha el szeretnéd olvasni a kapcsolódó bejegyzéseket akkor kattints ide vagy ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://thehappinessblog.blog.hu/api/trackback/id/tr512282171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
google-site-verification: google9ac48e638757b367.html